Niedźwiedzie znów na celowniku

Kanada Series marz 10, 2014 at 11:47 am

zz bear1Władze Ontario zamierzają eksperymentalnie przywrócić wiosenny odstrzał niedzwiedzi  w 8-miu z 95 obszarów myśliwskich, aby przekonać się czy wpłynie to na zmniejszenie się liczby tych niedźwiedzi, które zachowują się zbyt agresywnie niepokojąc domostwa i ludzi. Takie osobniki należy wówczas odstrzelić jako stwarzające zbyt wielkie zagrożenie. Opuszczanie przez niedźwiedzie buszu może oznaczać przerost ich populacji.

Zapowiedź ta wywołała liczne protesty, gdyż wiosenne odstrzały zakazane zostały 15 lat temu aby chronić przed śmiercią głodową nowonarodzone niedżwiedziątka, gdy ich matki ginęły od kul myśliwych.

zz bear2Na obszarze Ontario występuje wyłącznie niedźwiedź czarny, zwany baribalem. Jest wszystkożerny, bardzo szybki (potrafi dogonić sarnę), znakomicie pływający i wspinający się na drzewa.

Zależnie od zamieszkiwanego przez populację terenu oraz pory roku żywią się ziołami, korzeniami, pączkami, leśnymi owocami, ptakami (począwszy od jajka, a skończywszy na osobniku dorosłym) oraz kręgowcami (upolowanymi i padłymi). Nie gardzą także jedzeniem „ludzkim” znalezionym w koszach na śmieci, kukurydzą przed zbiorem, jabłkami, itp. Reasumując, można stwierdzić, że dieta baribala jest zależna od miejsca, w którym żyje. Niedźwiedź ten zapada w sen zimowy nawet na 7 miesięcy ale najczęściej na okres około 3 miesięcy (styczeń, luty). W tym czasie podczas snu samice rodzą młode, które żywią się same mlekiem śpiącej matki.

Niedobór naturalnego pożywienia, coraz większa liczebność i penetracja ludzi, a co za tym idzie, coraz większa ilość „ludzkiego” pożywienia spowodowały konflikt baribala z ludźmi oraz wzrost ilości ataków niedźwiedzi na ludzi. Pod naporem opinii publicznej ilościowo bardzo mocno zredukowano populację niedźwiedzia czarnego w niektórych regionach. Tym bardziej, że przez ostatnie dwie dekady, większość populacji niedźwiedzia czarnego wykazało wzrost zarówno ilościowy, jak i zajmowanej powierzchni. Ponad 60% kanadyjskiej populacji wykazało wzrost, natomiast pozostałe 40% pozostawało na tym samym poziomie liczebności co poprzednio. Populację kanadyjską szacuje się na około 450 tys.

W większości obszaru występowania niedźwiedzia czarnego jego liczebność jest kontrolowana. Jedną z metod jest polowanie.

Polowanie na niedźwiedzie jest dozwolone we wszystkich 12. prowincjach kanadyjskich oraz 28. lub 29. (zależnie od New Jersey) stanach USA. Całkowite pozyskanie na terenie Kanady i USA waha się w granicach 40-50 tys. sztuk rocznie.