Kuleczki o wielkiej mocy

Porady babci Jelonki paźd 17, 2017 at 8:04 pm

Najczęściej spotkać go można w pobliżu rzek, choć wykorzystywany jest także jako roślina ozdobna. Jego pomarańczowe kuleczki, przypominające z wyglądu jarzębinę zajmują wysokie miejsce na liście  najzdrowszych owoców świata.rokitnik5

Rokitnik zwyczajny (ang. Sea buckthorn, Seaberry), nazywany również rosyjskim ananasem to roślina z gatunku oliwkowatych. Jego owoce są bogatym źródłem przede wszystkim witaminy C, ale zawierają również ponad 200 substancji aktywnych, w tym witaminy A, B12, E, F, K, P, flawonoidy, mikro i makroelementy. Wszystkie te składniki sprawiają, że kuleczki rokitnika mają dobroczynny wpływ na nasz organizm – zwiększają odporność, regenerują uszkodzoną skórę, poprawiają krążenie. Ale to tylko niektóre właściwości owoców rokitnika. W jego składzie znajdziemy rzadko spotykany kwas tłuszczowy omega 7, który jest świetnym przeciwutleniaczem i odpowiada również za piękny wygląd naszej cery. Rokitnik jest najbogatszym, naturalnym źródłem kwasu Omega 7, co sprawia, że jest niezwykle cenną rośliną. Co ciekawe, ważne składniki odżywcze rośliny znajdziemy nie tylko w owocach rokitnika, ale również w jego liściach czy nasionach. Rokitnik zwyczajny dzięki swoim wyjątkowym składnikom pomaga zwalczać infekcje i drobnoustroje w organizmie, wzmacnia odporność, opóźnia starzenie, wspomaga układ trawienny,  usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego.Sea buckthorn soft drink

Owoce rokitnika są bardzo soczyste i aromatyczne oraz mają specyficzny cierpko-kwaśny smak. Dlatego też, najlepiej je  przemrozić przed użyciem. Jak i gdzie możemy je wykorzystać?

… w kuchni

- owoce rokitnika świetnie nadają się na wszelakie przetwory – dżemy, galaretki, konfitury, wina, nalewki. Natomiast sokiem z rokitnika można przyprawiać potrawy, z powodzeniem zastępując cytrynę,

 …w kosmetyce

- właściwości rokitnika mają zastosowanie w preparatach nawilżających, przeciw łysieniu i przeciw łupieżowi,

- wyciąg z rokitnika stosowany jest w kosmetyce do pielęgnacji skóry uszkodzonej przez promienie słoneczne (łagodzi stany zapalne),

- wchodzi w skład środków kosmetycznych używanych do pielęgnacji skóry zniszczonej, łuszczącej się oraz preparatów ziołowych,

ma właściwości likwidujące przebarwienia skóry

- wykorzystywany jest do produkcji preparatów do opalania.rokitnik7

… medycynie:

- wyciąg z oleju rokitnika ma właściwości przeciwgorączkowe, zaleca się go w chorobie wrzodowej żołądka oraz dwunastnicy, w stanach zapalnych różnych narządów wewnętrznych, biegunkach, w okresie ciąży i karmienia,

- napary z liści używane są pomocniczo w leczeniu gośćca, stanów zapalnych przewodu pokarmowego, do przemywania i okładów przy trudno gojących się ranach oraz w schorzeniach skóry, mogą też być dodawane do kąpieli ziołowych.

Szczerze mówiąc, owoce rokitnika nie są łatwe do zdobycia. Znam zaledwie kilka miejsc, gdzie można spotkać tę leczniczą roślinę.  Ale mam dla was dobrą wiadomość -  mrożone owoce znalazłam kilka dni temu na dziale z mrożonkami w Starsky! Kilogramowa paczka kosztuje około $10.  Nic więc nie stoi już na przeszkodzie, by zrobić leczniczą nalewkę z rokitnika, na którą przepis podaję poniżej:)

rokitnik3Nalewka z rokitnika

1,5 kg owoców rokitnika

0,5 litra spirytusu

Syrop:

1 szklanki wody

1 szklanki  cukru trzcinowego

rokitnik2Dojrzałe owoce wsypujemy do słoja, zalewamy spirytusem,  zakręcamy słój, odstawiamy w ciemne miejsce na 4 miesiące. Po odstaniu zlewamy powstały płyn. Gotujemy syrop, który po ugotowaniu studzimy, następnie łączymy ze zlanym płynem. Odstawiamy na 2 miesiące. Po tym czasie nalewka nadaje się do degustacji.

Nadeszła jesień, w wielu sklepach ogrodniczych można kupić krzewy i drzewa, które sadzi się właśnie o tej porze roku. Poszukajcie Sea buckthorn, to może być naprawdę cenny nabytek  do waszego ogrodu. Pamiętajcie, że strefa mrozoodporności dla tego krzewu to od 3-7 (USDA hardiness zones).