Krokosz barwierski

Porady babci Jelonki maj 8, 2019 at 4:51 am

kr5Uprawiany był już w starożytności – w Egipcie używany był do wyrobu szminek, a w średniowiecznych kuchniach stosowano go jako barwnik spożywczy. A wszystko za sprawą zawartej w płatkach jego kwiatów kartaminy, zwanej też hiszpańską czerwienią. Kwiaty stosowano także jako lek pobudzający, przeczyszczający i wykrztuśny. Jego owoce z kolei, zawierające olej kartamusowy używano do celów spożywczych oraz do wyrobu mydeł, pokostu i laku.

Krokosz barwierski to jednoroczna roślina, zbliżona wyglądem do astrów, mająca żółtopomarańczowe lub pomarańczowe z lekką domieszką czerwieni kwiaty. Roślina ta ma cenne właściwości prozdrowotne i stosowana jest często w medycynie niekonwencjonalnej.

Napar z płatków krokosza działa oczyszczająco, przeciwbólowo i rozkurczowo. Wyciąg z tej rośliny świetnie stabilizuje ciśnienie krwi, dowiedziono również, że przeciwdziała niestabilności poziomu insuliny. Napar zapobiega lub opóźnia formowaniu się zmian miażdżycowych, a także chorobom serca.

kr3Olej z krokosza barwierskiego pozyskuje się z nasion. W jego składzie znajduje się bardzo wiele cennych kwasów tłuszczowych, takich jak: kwas lanolinowy, oleinowy, stearynowy oraz kwas arachinowy. Olej z krokosza to też źródło witamin A i E. Pierwsza z nich wspomaga między innymi oczy i jest niezwykle potrzebna do zachowania dobrego wzroku przez długie lata. Witamina E to pogromca wolnych rodników, które niestety lubią gromadzić się w organizmie i wyrządzać w nim wiele szkód.

kr2Kobiety po menopauzie powinny szczególnie doceniać krokosz barwierski. Olej z tej rośliny jest niezwykle pomocny w utrzymaniu nienagannej sylwetki. Bardzo dobrze stymuluje metabolizm tkanki tłuszczowej, przyspieszając jej spalanie. Włączając olej z krokosza do diety, można zapobiec rozwojowi różnych stanów zapalnych. Organizm już po kilku tygodniach uzyskuje sporą odporność w tym zakresie. Wystarczy przyjmować jedną łyżkę oleju dziennie. Olej ten jest bardzo delikatny, a dodawany do sałatek nie zmienia ich smaku. Olej z krokosza powinien być używany na zimno. Nie nadaje się on do smażenia, bo nie należy doprowadzać go do wyższej temperatury niż 65 stopni Celsjusza.

Krokosz znalazł także zastosowanie w kosmetyce, dzięki zawartemu w nim olejkowi, który świetnie nawilża i odżywia skórę. Cenione są też jego zdolności do łagodzenia stanów zapalnych skóry. Używany jest jako składnik balsamów i kremów do pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej, a także tej mieszanej ze skłonnościami do tworzenia się wyprysków, krost i innych ognisk zapalnych.

UWAGA!

Naparu z kwiatu krokosza nie powinny stosować kobiety w ciąży, w okresie karmienia piersią oraz w czasie starań o dziecko, ponieważ działa zbyt silnie, rozkurczając mięśnie macicy. Natomiast warto go pić w przypadku zaburzeń miesiączkowania.